Hoe onderhoudt u jaloezie binnen zonwering?

We willen graag dat onze jaloezieën er mooi en schoon uit blijven zien. Toch wordt het schoonmaken vaak gezien als een intensieve en tijdrovende klus. Spiegel Zonwering geeft u een aantal praktische tips waarmee u uw jaloezieën eenvoudig een in een handomdraai schoonmaakt.

Algemene tips

  • Sluit de jaloezieën voor het schoonmaken. Op deze stand zijn ze een stuk gemakkelijker schoon te maken.
  • Zorg dat de stalen bovenbak droog is, zo voorkomt u dat het gaat roesten.
  • Maak uw jaloezieën minstens één keer per maand goed schoon, zo voorkomt u dat het vuil aan de jaloezie gaat hechten en het nog lastiger wordt om schoon te maken.
  • Om vlekken te verwijderen kunt u gebruik maken van groene zeep, spuit dit echter nooit direct op de jaloezieën.

Stof verwijderen

Een eenvoudige manier van onderhoud is het verwijderen van stof. Er zijn diverse manieren waarop u dit kunt doen:

  • Met behulp van een jaloezieënborstel: Deze tool is speciaal ontwikkelt om uw jaloezieën in een handomdraai schoon te maken.
  • Met behulp van de stofzuiger: Zet een opzetborstel op uw stofzuiger. Haal deze met een lange beweging in de richting van het langste eind van de jaloezie.
  • Met behulp van een stofdoek: Haal de stofdoek, net als bij de stofzuiger, langs het langste eind van de jaloezie. Vergeet tussendoor niet uw doek regelmatig uit te kloppen of te verwisselen.
  • Met behulp van een rubberen spons: beweeg de spons stevig over de jaloezie heen tot al het stof verwijderd is.

Let op: Wees voorzichtig bij de ladderkoorden, deze kunnen kwetsbaar zijn.

Aluminium en kunststof jaloezieën

Maak met behulp van een beetje groene zeep of afwasmiddel en een zachte borstel of doek in een vloeiende beweging de jaloezie voorzichtig schoon. Vergeet hierbij de onderkant niet. Spoel, wanneer u gebruikt maakt van een borstel, de jaloezie na en zorg er voor dat alles weer goed droog is.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën mogen hooguit een beetje vochtig worden. Als ze te nat worden kan het hout gaan werken. Het is bovendien belangrijk dat u de jaloezie laat hangen en niet er af gaat halen om schoon te maken, u loopt dan namelijk de kans dat ze niet meer goed passen.

Stoffen jaloezieën

Stoffen jaloezieën kunt u het beste naar de stomerij brengen. Zij kunnen deze met zorg schoonmaken en voorkomen dat er beschadigingen ontstaan.

Heeft u nog vragen over het onderhoud van uw jaloezieën of bent u op zoek naar nieuwe? Spiegel Zonwering staat u graag te woord voor het juiste advies.

Wij zijn lid van